Terveenä pysymisen taito

Olen kirjoittanut usein siitä, miten tärkeää on pysyä terveenä ja vapaana vammoista. Se on se perusedellytys, jonka varaan kaiken fyysisen tekemisen tulisi aina perustua. Lähtökohtahan on seuraava: Jos olet sairaana tai pää kainalossa, et pysty harjoittelemaan. Se on fakta. Ja kun et pysty harjoittelemaan, menetät sitä kaikkein tärkeintä eli aikaa. Vaikka toipuisitkin vammasta sataprosenttisesti, aikaa et saa koskaan takaisin.

Olen säästynyt itse melko hyvin erilaisilta vammoilta, vaikka keholle todella kovia lajeja on tullut aina harrastettua. Reilu kymmenen vuotta sitten kaikki oli kuitenkin katketa kertalaakista, kun kiekkojoukkueeni sykemittausjärjestelmä paljasti yli 250 lyönnin sykepiikkejä. Ne ovat juuri niitä kuolettavia, joista saa joskus lukea ja joita ei nuorimies huomannut. Syyksi paljastui sydänlihastulehdus, vieläpä kahtena keväänä peräkkäin. Mikä niihin johti? Se etten osannut kuunnella itseäni vaan halusin pelata väkisin puolikuntoisena.

Selvisin tehohoidoista ja yli 4kk:n harjoittelutauoista. Kaikki muuttui. Näiden kovien oppien jälkeen en itse eikä kukaan mentoroitavani ole koskaan harjoitellut sairaana tai vamma päällä. Syynä on yksinkertaisesti se, että kaikki lähtee terveydestä: Ilman sitä ei ole jatkumoa eikä tulevaisuutta. Tähän ajattelumalliin pitää oppia, näköjään omalla kohdallani se oli kantapään kautta. Parempi kuitenkin näin, sillä Siperia opetti ja voin nyt jakaa tätä oppia eteenpäin.

Kehoa voi ja pitää oppia kuuntelemaan ennen kuin se on liian myöhäistä.

Tuomas

Tuomas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 6
Tykkää jutusta