Mitä ajan käyttäminen ja antaminen todellisuudessa on?

Puhutaan hetki ajasta: Eräästä ehdottomista mieliaiheistani. Onko oma aikasi kortilla? Tuntuuko siltä, että sitä pitäisi olla enemmän, kun ei kerta kaikkiaan meinaa ehtiä joka paikkaan? Omien observointieni tuloksena olen päätynyt siihen ajatukseen, että sinä olet itse se, joka aiheutat tämän tunteen itsellesi. Se en ole minä, eivät sinun ystäväsi, vanhempasi, kumppanisi, eivät edes lapsesi: Se olet sinä itse. Sataprosenttisesti. Hoppu ja kiire ei ole in: Jos et ole vielä sitä huomannut, tulet huomaamaan sen viimeistään siinä vaiheessa, kun et enää jaksakaan ja bensa onkin loppu.

Miksi ihminen tekee itselleen tukalan olon aikataulullisesti? Onhan se kovaa hommaa elää nykyajassa, painetta tulee ystäviltä, tuttavilta, asiakkailta ja joka median suunnalta: Mutta emmehän me muuta voi kuin elää ja ennen kaikkea sopeutua. Adapt or die, näinhän se menee. Aloitamme usein keskustelun kysymällä, onko vastapuolella kiire tai miten tämän aikataulut menevät. Ikäänkuin kiire olisi oletusarvoisesti läsnä, ikäänkuin se olisi hip ja onhan se joillekin virheellisesti jopa statusta nostattava tekijä. Ei, ei ja vielä kerran ei! On erittäin sääli, että juoksemme itseltämme jalat alta. Mitä jos unohdettaisiin kiire sanana kokonaan ja mentäisiin vaan fiiliksen mukaan? Tehdään radikaali muutos.

’Eihän ilman kiirettä voi elää!’, joku siellä jo ajattelee. ’Eihän tuo ole realistista ajattelua!’ On se, sillä se on totaalisesti valintakysymys. Sitä kautta saadaan luovempia tekijöitä, läsnäolevampia ihmisiä ja luonnollisempia tilanteita, näitä nyt ainakin alkuun. Seuraavan kerran kun sanot jollekin ihmisille, että sinulla ei ole aikaa, pohdippa asiaa oikeasti: Onko rehellisesti kyse ajasta, siitä että sinulla ei yksinkertaisesti kiinnosta vaiko siitä että et osaa käyttää aikaasi järkevästi? Kaikilla meillä on saman verran aikaa käytössämme, 24 tuntia vuorokaudessa, 168 tuntia viikossa, rapiat 700 tuntia kuukaudessa. Mihin sinä oman aikasi käytät? Tässä kohtaa olemme asian ytimessä.

Mitä tästä olisi sitten tarkoitus jäädä käteen? Summaan aiheen siten, että käytä aikasi järkevästi: Siten, ettei sinun tarvitse sanoa kenellekään, että sinulla on kiire ja et ehdi. Fiksu ihminen, kyllä sinun pitää pystyä yksinkertaisesti parempaan. Opettele itsetietoisuutta, vaadi itseltäsi enemmän, ole kohtelias toisen aikaa kohtaan esim.vastaamalla viestiin kohtuullisen ajan kuluessa ja arvosta sitä aikaa, jonka toiset investoivat sinuun olemalla läsnä tapaamisen hetkellä. Minusta nämä asiat eivät ole paljoa vaadittu, ne ovat aivan normaaleja asioita. Netflixit ja muut ajanhukat veks, tilalle oikesti kehittäviä asioita ja face to face-interaktioita läheisten kanssa sekä aikaa omille ajatuksille. Mitä sanot?

Tuomas

20161208_111344-01

Tuomas

2 vastausta artikkeliin “Mitä ajan käyttäminen ja antaminen todellisuudessa on?”

  1. Voi että mää tykkään lukea näitä sun kirjoituksia! Saa aina ajateltavaa ja näitä ajatusmalleja tulee myös sovitettua käytäntöön. Kiitos.

    • Love it! Kiitos, anna tulla jatkossakin ajatuksia myös tännepäin, se on sitä tärkeää happea, jolla jaksaa eteenpäin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta