Vain täysiä aterioita

Aamulla, päivällä, myöhemmin iltapäivällä ja illalla. Siinä olisi neljän aterian runko. Jos treenaat ja olet aktiivinen päivittäin, uskotko sen olevan tarpeeksi? Vai pitäisikö väliin heittää jotain snäkkejä? Todelliseen tarpeeseen ne tuskin tulevat jos mietit päivittäisen liikkumisen määrääsi. Teollisuus välipalakulttuurin ympärille on rakennettu niin tehokkaaksi, että jopa toimistotyötä tekevä ajattelee tarvitsevansa patukan tai smoothien tauoillansa.

Todellisuushan on kuitenkin se, että ihmisen pitää liikkua päivittäin tunteja, jotta olisi välipalansa ansainnut. Siihen ei tunnin salitreeni riitä vaikka se miten HIT-treeni olisikin, ellet sitten omaa valtavaa urheilu- ja liikuntahistoriaa. Kysehän on oikeastaan vain siitä, että etsitään äärimmäisyyksiä ja ajatellaan tässäkin asiassa määrän olevan se ratkaisevin tekijä. Mutta jos määrä olisi esim. juuri syömisessä se ratkaisevin tekijä, eikö meidän kaikkien tulisi sitten olla ’fit’ myös ulkoisesti? Näinhän se ei mene, koska kulttuuri ajaa ylilyönteihin eli viesti on täysin väärä.

Uskon kyllä vahvasti, että sinäkin ymmärrät sen tosiasian että asioiden pitää muuttua. Me olemme jo sellaisella mukavuustasolla tässä maailmassa, että mitään ei periaatteessa tarvitse tehdä. Ruoka on valmiina, snäkki vieläkin valmiimpana, autolla pääsee ja puhelimella voi tilata. Aina voi kuitenkin tehdä sen valinnan, että kyseenalaistaa sen tiedon jonka varassa elää: Miten kehon ja mielen mekanismit toimivat, tarvitseeko ruokaa oikeasti 2-3 tunnin välein, onko järkevää syöttää kehoon jotain sellaista mistä et tiedä mitään?

Mitään muuta en oikeastaan halua, kun että ajattelisit näitä asioita ja kyseenalaistaisit massatiedon, joka ei yleensä perustu faktoihin.

Tuomas

elementsofwellness.ch

Laita hyvä kiertoon

DCIM122GOPRO

Se mitä matka on opettanut on se, että hyvän jakaminen on äärimmäisen tärkeää. Sillä ei oikeastaan ole mitään merkitystä mitä sinä tiedät ellet kerro ja jaa siitä tietoa eteenpäin: Vain se merkitsee, että joku toinen oppii ja saa inspiraatiota sitä kautta mitä sinä teet ja millä rohkeudella kohtaat asioita. Mitä minä haluan opettaa on ison kuvan ymmärtäminen ja se, että osaat sivuuttaa turhan tiedon. Itse kuuntelen kaikessa vain ja ainoastaan kokemusta, se puhuu puolestaan, sitä ei voi eikä sitä pidä koskaan ohittaa. Kokemus tuo viisautta, laaja-alaisuutta, näkemystä ja kykyä väistellä pirstaloituneen populistista infoa. Sen toivon että sinäkin opit, sillä ainoa tavoitteeni on saada sinut voimaan hyvin ei pelkästään nyt vaan myös huomenna, ensi vuonna ja viiden vuoden päästä.

Puhuin edellisessä jutussani vastuusta: http://talesofthetrainer.fitfashion.fi/sinulla-on-valtava-vastuu/. Mitä se vastuu on itse Travelling Trainerille esimerkiksi treenaamisen suhteen? Se on ymmärrystä siitä, että kilpaurheilija ja hyvinvoinnistaan huolta pitävä henkilö ovat kaksi totaalisen eri asiaa. Se on ymmärrystä siitä, että kilpaurheilija elää tässä hetkessä ja maksimoi suorituksensa, koska ura on tässä ja nyt. Kuntoliikkujan suhteen tämä ajattelutapa ei päde, sillä hänen kohdallaan halutaan edistää erityisesti terveyttä: Pidetään huolta kaikista kunnon osa-alueista ja tehdään ihmisestä harmoninen kokonaisuus. Mitä se nyt höpöttää, eikö HIIT treenaaminen olekaan se järkevin juttu? Ei se ole, koska se on vain yksi pieni osa miten kokonaisuutta kannattaa rakentaa.

No mitäs sanot syönnistä? Dieetti sitä, toinen tätä, jätänkö hiilarit pois vai riittääkö gluteenittomuus? Otahan hetki rauhassa ja hengähdä. Mitä jos kuuntelisit hetken itseäsi? Miltä kehossasi tuntuu, kun laitat tietyn ruoka-aineen kehoosi? Onko ns.uplifting-olo vai alkoiko väsyttää? Tämä kertoo sinulle jo paljon. Olen itse elänyt ison osan tätä vuotta kulttuurissa, jossa esim.lihankäyttö on vähäisempää kuin kotimaassa. Ja mitä olen huomannut on se, että perhana, olohan on vallan loistava! En varmasti ole saanut sitä määrää proteiineja mitä historiassa, mutta kappas vain, en ole kuollut ja voimaa on edelleen. Mitä haluan sanoa on se, että nippelitieto on turhaa, infotulvaan kannattaa käyttää tuplakuulosuojausta ja sinun on hyvä kuluttaa kaikki aikasi perusasioista huolehtimiseen.

Tuomas

Ps. Loistavaa Joulua aurinkoisilta Alpeilta 🙂

DCIM122GOPRO